Το σερβίτσιο με τις "Γαλάζιες Ιτιές" είναι κάτι σαν παράδοση για την Αμερική. Γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με την εικόνα του στα οικογενειακά τραπέζια, αλλά και στα πιο επίσημα και εορταστικά δείπνα. Η ιστορία τους ξεκίνησε γύρω στα 1780 στην Αγγλία, όπου πρωτοσχεδιάστηκε το μοτίβο. Βέβαια, χρόνια πριν κασόνια ολόκληρα γεμάτα με σερβίτσια άσπρης-μπλε πορσελάνης, κατέφθαναν με πλοία στα αγγλικά λιμάνια από την Ανατολή. Οι Αγγλίδες αριστοκράτισσες ξετρελάθηκαν μ' αυτή την μπλε-άσπρη πορσελάνη με τις ζωγραφισμένες στο χέρι σκηνές καθημερινότητας και τα ανατολίτικα σύμβολα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ...
την μαζική παραγωγή πλέον του μοτίβου, αφού οι Άγγλοι υαλουργοί για λόγους οικονομίας μπόρεσαν να αναπαράγουν με μηχανή το αρχικό μοτίβο κι έτσι μειώθηκε το κόστος, αφού οι ζωγραφιές δεν γίνονταν πλέον στο χέρι.
Δημιουργήθηκαν έτσι χιλιάδες απομιμήσεις κινέζικων μοτίβων σε μπλε-άσπρο χρώμα. Το αυθεντικό σχέδιο πάντος αναπαριστά μια ιτιά, δυό πουλιά, έναν φράχτη στο μπροστινό μέρος, ένα ανατολιτικο σπίτι, μια βάρκα, μια γέφυρα με τρεις φιγούρες, ένα σύνολο δηλαδή οριενταλιστικών συμβόλων. Η βιομηχανική παραγωγική φρενίτιδα είχε, βέβαια, σαν αποτέλεσμα να βγαίνουν πάρα πολλές παραλλαγές στο σχέδιο. Κάποιες, για παράδειγμα, απεικονίζουν δύο και όχι τρεις φιγούρες στη γέφυρα, ολόκληρα σμήνη αντί για δύο πουλάκια και διαφορετικό φράχτη. Επίσης διαφοροποιήθηκαν και τα χρώματα: κόκκινο, ροζ, χρυσαφί πράσινο, καφέ. Το να εκτιμήσει κανείς την αξία όλων αυτών των παραλλαγών έχει αναχθεί σε επιστήμη. Παλιά κομμάτια μπορείτε να βρείτε στην Αμερική, την Αγγλία, τη Σκωτία σε διεθνείς δημοπρασίες και σε παλαιοπωλεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου