Σ' ένα μεγάλο και βαθύ μπωλ βάζουμε 1κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα ηλιέλαιο και 1 κούπα ζάχαρη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σκέτο ελαιόλαδο. Στύβουμε 1/2 πορτοκάλι και διαλύουμε σ' αυτό 2 κουταλάκια σόδα. Αυτό το κάνουμε πάνω από το μπωλ, γιατί η σόδα αφρίζει πολύ γρήγορα. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι κανέλα, 1 κουταλάκι γαρίφαλο και 1/2 κούπα κονιάκ. Τελευταίο...
το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει. Όσο πάρει, σημαίνει ότι θα ρίχνουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και θα ανακατεύουμε στην αρχή μ' ένα πιρούνι και μετά με το χέρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακιά που πλάθεται εύκολα. Δεν θα την ζυμώσουμε δυνατά και δεν θα χρησιμοποιήσουμε καθόλου το μίξερ. Δεν αφήνουμε τη ζύμη "να ξεκουραστεί", γιατί θα βγάλει σχεδόν όλο το λάδι στο μπωλ. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και μετά τους δίνουμε σχήμα μακρόστενο. Τρυπάμε από πάνω μ' ένα πιρούνι για να εισχωρήσει το σιρόπι. Τα βάζουμε στη σειρά σε ταψί και τα ψήνουμε για 1/2 ώρα περίπου, στην κάτω σχάρα, στους 180 βαθμούς. Θα είναι έτοιμα όταν πάρουν ένα βαθύ μπεζ χρώμα. Όχι καφέ, ούτε ροδοψημένα. Μετά τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι, τα γυρίζουμε και από τις δυο μεριές και τα βγάζουμε γρήγορα για να μη λιώσουν, Από πάνω τους ρίχνουμε τριμμένο καρύδι. Τα διατηρούμε φρέσκα βάζοντάς τα σε μεταλλικό κουτί (στην αγορά υπάρχουν σε οικονομικές τιμές και με πολύ ωραίες χριστουγεννιάτικες παραστάσεις).
Για το σιρόπι θα χρειαστούμε νερό, ζάχαρη και μέλι σε ίσες ποσότητες, ένα ξυλάκι κανέλα και μια φέτα λεμόνι. Θα το αφήσουμε να βράσει για 5΄ και μετά θα ρίξουμε ένα-ένα τα μελομακάρονα.
το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει. Όσο πάρει, σημαίνει ότι θα ρίχνουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και θα ανακατεύουμε στην αρχή μ' ένα πιρούνι και μετά με το χέρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακιά που πλάθεται εύκολα. Δεν θα την ζυμώσουμε δυνατά και δεν θα χρησιμοποιήσουμε καθόλου το μίξερ. Δεν αφήνουμε τη ζύμη "να ξεκουραστεί", γιατί θα βγάλει σχεδόν όλο το λάδι στο μπωλ. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και μετά τους δίνουμε σχήμα μακρόστενο. Τρυπάμε από πάνω μ' ένα πιρούνι για να εισχωρήσει το σιρόπι. Τα βάζουμε στη σειρά σε ταψί και τα ψήνουμε για 1/2 ώρα περίπου, στην κάτω σχάρα, στους 180 βαθμούς. Θα είναι έτοιμα όταν πάρουν ένα βαθύ μπεζ χρώμα. Όχι καφέ, ούτε ροδοψημένα. Μετά τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι, τα γυρίζουμε και από τις δυο μεριές και τα βγάζουμε γρήγορα για να μη λιώσουν, Από πάνω τους ρίχνουμε τριμμένο καρύδι. Τα διατηρούμε φρέσκα βάζοντάς τα σε μεταλλικό κουτί (στην αγορά υπάρχουν σε οικονομικές τιμές και με πολύ ωραίες χριστουγεννιάτικες παραστάσεις).
Για το σιρόπι θα χρειαστούμε νερό, ζάχαρη και μέλι σε ίσες ποσότητες, ένα ξυλάκι κανέλα και μια φέτα λεμόνι. Θα το αφήσουμε να βράσει για 5΄ και μετά θα ρίξουμε ένα-ένα τα μελομακάρονα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου