Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί δεν πέφτει η κοιλίτσα;

Αφού δεν έχετε πάρει ούτε ένα κιλό, γιατί η κοιλιά είναι πρησμένη και προεξέχει; Μετά το φαγητό φουσκώνει και μερικές φορές αυτό συμβαίνει από το πρωί. Οι δίαιτες συχνά αποδεικνύονται εντελώς αναποτελεσματικές σ' αυτό το πρόβλημα. Οι αιτίες είναι πολλές και δεν σχετίζονται απαραίτητα με το πάχος. Συχνά, θα τις συναντήσουμε σε αγύμναστους μυς, σε ορμονικές ανωμαλίες, στο άγχος που ενισχύει την τάση για αεροφαγία καθώς και σε πολυάριθμες εντερικές διαταραχές περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές. Η ψυχική ένταση επηρεάζει αρνητικά τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Πράγματι, οι λείοι μύες λειτουργούν χάρη στη μεσολάβηση χημικών ουσιών, η παραγωγή των οποίων σχετίζεται με την ήρεμη ψυχολογική μας
κατάσταση. Όταν είμαστε αγχωμένοι ή στρεσαρισμένοι την ώρα που τρώμε, μια από τις συνέπειες μπορεί να είναι ο πόνος στην κοιλιά, ο μετεωρισμός, δηλαδή η διόγκωση της κοιλιάς από αέρια στο έντερο και στο στομάχι, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ένας ακόμη βασικός παράγοντας για τα αντιαισθητικά φουσκώματα της κοιλιάς. Επειδή τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, για να επισημάνουμε με ακρίβεια τον ένοχο, θα πρέπει να απευθυνθούμε στον ειδικό. Υπάρχουν όμως αρκετοί κανόνες που ισχύουν οποιαδήποτε κι αν είναι η αιτία της φουσκωμένης κοιλίτσας. Για παράδειγμα το φαγητό στο πόδι χειροτερεύει την κατάσταση. Συχνά ενώ τρώμε παρακολουθούμε τηλεόραση ή μιλάμε στο τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να καταπίνουμε μεγάλες ποσότητες τροφής που δεν είναι καλά μασημένη. Ή στη δουλειά, στο διάλειμμα, τρώμε στο πόδι, με το νου μας συνεχώς στο ρολόι. Η συνέπεια είναι έντονη αίσθηση βαρυστομαχιάς. Η αφομοίωση της τροφής ξεκινά από το στόμα, με τη μάσηση και την έκκριση του σάλιου. Είναι απαραίτητο να τρώμε με ηρεμία, καθιστοί κι όχι ξαπλωμένοι, να μασάμε αργά. Διαφορετικά, το στομάχι κουράζεται, η χώνεψη δεν γίνεται κανονικά και η κοιλιά φουσκώνει.

ΤΑ ΟΧΙ

Φρέσκα ζυμαρικά, ψίχα ψωμιού, λιπαρά, κρέατα, αλλαντικά, τυριά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, μαγιονέζα, όσπρια, μπρόκολα, λαχανικά με φαρδιά φύλλα, σύκα, μπανάνες, σταφύλια, ξηροί καρποί, γλυκά, τηγανητά,, οινοπνευματώδη, ποτά με ανθρακικό και γενικότερα οι δύσπεπτες τροφές, δεν βοηθούν.

ΤΑ ΝΑΙ

Ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί ολικής άλεσης, ψάρι, άπαχα κρέατα, αυγό ζαμπόν, γιαούρτι, φρέσκα τυριά, πορτοκάλια, αχλάδια, γκρέιπ φρουτ, δαμάσκηνα, μήλα, ρόκα, καρότα, πατάτες, αγκινάρες, σπανάκι, κολοκύθια, ντομάτες, ελαιόλαδο. Και βέβαια δεν ξεχνάμε το νερό, που παίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση των τροφών. Ξεκινάμε πίνοντας ένα ποτήρι το πρωί, νηστικοί, και συνεχίζουμε να πίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο όλη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου