Το Πάσχα εορτάζεται
με ιδιαίτερη λαμπρότητα
σε όλη την Ελλάδα!
Το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα
είναι πλούσιο
και φροντισμένο, με πρωταγωνιστή,
βέβαια, το κρέας: αρνάκι ή κατσίκι.
Οι παραλλαγές είναι πολλές
και ο τρόπος μαγειρέματος
διαφέρει από τόπο σε τόπο.
Στη Μακεδονία μαγειρεύουν Αρνάκι ή Κατσικάκι στη Γάστρα. Το σιγοβράζουν σε αλατισμένο νερό και το χωρίζουν σε μεγάλα κομμάτια. Προσθέτουν κρεμμυδάκια, λάδι και βούτυρο. Σβήνουν τη φωτιά και ρίχνουν ρύζι γλασέ, δυόσμο, σταφίδες και αλατοπίπερο. Μετά βάζουν το ρύζι στη γάστρα και απλώνουν από πάνω το αρνάκι. Το περιχύνουν με ζωμό από το βραστό και το ψήνουν στη γάστρα.
Στη Λειβαδιά πριν τον οβελία προσφέρουν Γαρδούμπες Φούρνου. Τυλίγουν με έντερα μόνο την κοιλίτσα και τα πνευμόνια. Τις βάζουν σε ταψί που έχουν στρώσει με πολλά κρεμμυδάκια. Ρίχνουν λάδι, αλάτι, πιπέρι και τις ψήνουν στο φούρνο. Μόλις τις βγάλουν τις περιχύνουν με μπόλικο λεμόνι.
Στα νησιά του Αιγαίου μαγειρεύουν το Κατσίκι σε Τσουκάλι. Το τρίβουν με λεμόνι, λάδι, αλατοπίπερο, ρίγανη και μπήγουν σκελίδες σκόρδο. Στη συνέχεια το σφραγίζουν πολύ καλά σε πήλινο τσουκάλι και το θάβουν αποβραδίς μέσα στη στάχτη του πυρωμένου, αλλά σβησμένου φούρνου. Το πρωί το βγάζουν... λουκούμι!
Στην Κέρκυρα έχουν τα Τσιλίχουρδα, μια παραλαγή της μαγειρίτσας. Τσιγαρίζουν ψιλοκομμένα εντόσθια του αρνιού με κοιλιά, έντερα, φρέσκα κρεμμυδάκια, σκόρδο και βρασμένα ποδαράκια. Το σβήνουν με το ζωμό του βραστού και προσθέτουν άνηθο, μάραθο, μαϊντανό, πιπέρι, αλάτι.
Στην Κρήτη το Πάσχα μαγειρεύουν το Αγγιναράτο. Αρνάκι ή ρίφι στην κατσαρόλα με αγγινάρες, χαραγμένες σταυρωτά και αυγολέμονο. Γίνεται και με σπανάκι ή σταμναγκάθι.
Στην Κρήτη, στα Χανιά, σερβίρουν την Πασχαλινή Τούρτα. Καλύπτουν το πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού με φύλλο στρώνουν εναλλάξ μυζήθρα και καλά στραγγισμένα παϊδάκια ή ψαχνό από μπούτι αρνιού, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουν με το δεύτερο φύλλο και το ψήνουν σε μέτριο φούρνο.
Στη Σίφνο κάνουν το Αρνάκι Κρασάτο. Το αλατοπιπερώνουν και το ψήνουν στο φούρνο, μέσα σε μεγάλο πήλινο τσουκάλι μόνο με κόκκινο κρασί.
με ιδιαίτερη λαμπρότητα
σε όλη την Ελλάδα!
Το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα
είναι πλούσιο
και φροντισμένο, με πρωταγωνιστή,
βέβαια, το κρέας: αρνάκι ή κατσίκι.
Οι παραλλαγές είναι πολλές
και ο τρόπος μαγειρέματος
διαφέρει από τόπο σε τόπο.
Στη Μακεδονία μαγειρεύουν Αρνάκι ή Κατσικάκι στη Γάστρα. Το σιγοβράζουν σε αλατισμένο νερό και το χωρίζουν σε μεγάλα κομμάτια. Προσθέτουν κρεμμυδάκια, λάδι και βούτυρο. Σβήνουν τη φωτιά και ρίχνουν ρύζι γλασέ, δυόσμο, σταφίδες και αλατοπίπερο. Μετά βάζουν το ρύζι στη γάστρα και απλώνουν από πάνω το αρνάκι. Το περιχύνουν με ζωμό από το βραστό και το ψήνουν στη γάστρα.
Στη Λειβαδιά πριν τον οβελία προσφέρουν Γαρδούμπες Φούρνου. Τυλίγουν με έντερα μόνο την κοιλίτσα και τα πνευμόνια. Τις βάζουν σε ταψί που έχουν στρώσει με πολλά κρεμμυδάκια. Ρίχνουν λάδι, αλάτι, πιπέρι και τις ψήνουν στο φούρνο. Μόλις τις βγάλουν τις περιχύνουν με μπόλικο λεμόνι.
Στα νησιά του Αιγαίου μαγειρεύουν το Κατσίκι σε Τσουκάλι. Το τρίβουν με λεμόνι, λάδι, αλατοπίπερο, ρίγανη και μπήγουν σκελίδες σκόρδο. Στη συνέχεια το σφραγίζουν πολύ καλά σε πήλινο τσουκάλι και το θάβουν αποβραδίς μέσα στη στάχτη του πυρωμένου, αλλά σβησμένου φούρνου. Το πρωί το βγάζουν... λουκούμι!
Στην Κέρκυρα έχουν τα Τσιλίχουρδα, μια παραλαγή της μαγειρίτσας. Τσιγαρίζουν ψιλοκομμένα εντόσθια του αρνιού με κοιλιά, έντερα, φρέσκα κρεμμυδάκια, σκόρδο και βρασμένα ποδαράκια. Το σβήνουν με το ζωμό του βραστού και προσθέτουν άνηθο, μάραθο, μαϊντανό, πιπέρι, αλάτι.
Στην Κρήτη το Πάσχα μαγειρεύουν το Αγγιναράτο. Αρνάκι ή ρίφι στην κατσαρόλα με αγγινάρες, χαραγμένες σταυρωτά και αυγολέμονο. Γίνεται και με σπανάκι ή σταμναγκάθι.
Στην Κρήτη, στα Χανιά, σερβίρουν την Πασχαλινή Τούρτα. Καλύπτουν το πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού με φύλλο στρώνουν εναλλάξ μυζήθρα και καλά στραγγισμένα παϊδάκια ή ψαχνό από μπούτι αρνιού, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουν με το δεύτερο φύλλο και το ψήνουν σε μέτριο φούρνο.
Στη Σίφνο κάνουν το Αρνάκι Κρασάτο. Το αλατοπιπερώνουν και το ψήνουν στο φούρνο, μέσα σε μεγάλο πήλινο τσουκάλι μόνο με κόκκινο κρασί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου