Η παράδοση απαιτεί αρνάκι στη σούβλα κι εμείς εδώ σας αποκαλύπτουμε τα μυστικά της σωστής προετοιμασίας και του σωστού ψησίματος: Πρώτ' απ' όλα αφαιρούμε τα εντόσθια εκτός από τα νεφρά, τα οποία ανοίγοντας δύο τρύπες στη ράχη τα πιέζουμε με το δάχτυλο, για να βγουν έξω. Κατόπιν βγάζουμε με κοφτερό μαχαίρι τον λάρυγγα και το ανάμεσα στους μηρούς παχύ έντερο και αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά το αρνί. Σπρώχνουμε τη σούβλα από την ουρά του αρνιού προς τα πάνω, για να περάσει ακριβώς στο κέντρο του κεφαλιού. Με σύρμα και...
με μία πένσα δένουμε σφιχτά το μέσον της σπονδυλικής στήλης στη σούβλα και προσέχοντας να μην καμπουριάσει, κάνουμε κι άλλα δεσίματα ανά 10 εκ. Κλείνουμε πάλι με σύρμα το άνοιγμα της κοιλιάς. Σταυρώνουμε τα άκρα των πίσω ποδιών με τρόπο ώστε να περαστεί το ένα άκρο μέσα στην τρύπα που σχηματίζεται με το νεύρο του άλλου. Τα στερεώνουμε σ' αυτή τη θέση πάνω στη σούβλα με το σύρμα. Αφού αλείψουμε και εξωτερικά το αρνί με λεμόνι και αλατοπίπερο, αρχίζει το ψήσιμο. Ετοιμάζουμε την κατάλληλη φωτιά. Στην αρχή το αρνί πρέπει να είναι σε απόσταση από τη φωτιά και σταδιακά να την πλησιάζει. Όταν αρχίσει να ροδίζει, συγκεντρώνουμε την περισσότερη φωτιά στους μηρούς και τις πλάτες, στην κοιλιά και το κεφάλι, ώστε να ψηθεί ο οβελίας μας ομοιόμορφα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφουμε τον οβελία με λίπος ή λάδι, που έχουμε αναμείξει με χυμό λεμονιών, αλάτι και πιπέρι. Ένα αρνάκι γύρω στα 10 κιλά χρειάζεται περίπου τρεις ώρες για να ψηθεί. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο, όταν δημιουργηθούν σχισμές στα μέρη των γοφών και αρχίσουν να εξέχουν οι άκρες από τα πιο χοντρά κόκαλα.
με μία πένσα δένουμε σφιχτά το μέσον της σπονδυλικής στήλης στη σούβλα και προσέχοντας να μην καμπουριάσει, κάνουμε κι άλλα δεσίματα ανά 10 εκ. Κλείνουμε πάλι με σύρμα το άνοιγμα της κοιλιάς. Σταυρώνουμε τα άκρα των πίσω ποδιών με τρόπο ώστε να περαστεί το ένα άκρο μέσα στην τρύπα που σχηματίζεται με το νεύρο του άλλου. Τα στερεώνουμε σ' αυτή τη θέση πάνω στη σούβλα με το σύρμα. Αφού αλείψουμε και εξωτερικά το αρνί με λεμόνι και αλατοπίπερο, αρχίζει το ψήσιμο. Ετοιμάζουμε την κατάλληλη φωτιά. Στην αρχή το αρνί πρέπει να είναι σε απόσταση από τη φωτιά και σταδιακά να την πλησιάζει. Όταν αρχίσει να ροδίζει, συγκεντρώνουμε την περισσότερη φωτιά στους μηρούς και τις πλάτες, στην κοιλιά και το κεφάλι, ώστε να ψηθεί ο οβελίας μας ομοιόμορφα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφουμε τον οβελία με λίπος ή λάδι, που έχουμε αναμείξει με χυμό λεμονιών, αλάτι και πιπέρι. Ένα αρνάκι γύρω στα 10 κιλά χρειάζεται περίπου τρεις ώρες για να ψηθεί. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο, όταν δημιουργηθούν σχισμές στα μέρη των γοφών και αρχίσουν να εξέχουν οι άκρες από τα πιο χοντρά κόκαλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου