Ευπαρουσίαστο και πολύ γευστικό, για όσους δεν θέλουν να σουβλίσουν αρνί, είναι το παραδοσιακό γεμιστό κατσίκι που φτιάχνουν στη Σάμο. Σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα ματσάκι φρέσκα, ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένα πνευμόνια και συκωτάκια. Όταν ροδίσουν, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε 2 φλιτζάνια μισοβρασμένο ρύζι και από μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μάραθοα, άνηθο, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε...
Παίρνουμε μια πλευρά, περίπου 3 με 4 κιλά, από το κατσίκι, χωρίς το πόδι. Με το κοφτερό μαχαίρι ξεχωρίζουμε το κρέας από τα πλευρά, προσεκτικά για μη σκιστεί. Δημιουργείται έτσι μια θήκη μέσα στην οποία βάζουμε τη γέμιση. Φροντίζουμε να μην την παραγεμίσουμε και ανοίξει με το ψήσιμο. Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, ράβουμε τη θήκη. Τοποθετούμε το κρέας σε μεγάλο ταψί και γύρω-γύρω βάζουμε κομμένες πατάτες που έχουμε ραντίσει με χυμό λεμονιού και λάδι και έχουμε αλατοπιπερώσει. Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για τουλάχιστον 21/2 ώρες.
Παίρνουμε μια πλευρά, περίπου 3 με 4 κιλά, από το κατσίκι, χωρίς το πόδι. Με το κοφτερό μαχαίρι ξεχωρίζουμε το κρέας από τα πλευρά, προσεκτικά για μη σκιστεί. Δημιουργείται έτσι μια θήκη μέσα στην οποία βάζουμε τη γέμιση. Φροντίζουμε να μην την παραγεμίσουμε και ανοίξει με το ψήσιμο. Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, ράβουμε τη θήκη. Τοποθετούμε το κρέας σε μεγάλο ταψί και γύρω-γύρω βάζουμε κομμένες πατάτες που έχουμε ραντίσει με χυμό λεμονιού και λάδι και έχουμε αλατοπιπερώσει. Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για τουλάχιστον 21/2 ώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου