*
* Οι Άγγλοι φτιάχνουν καφέ αραιό σαν τσάι. Τον συνοδεύουν με μαρμελάδες.
* Οι Γάλλοι απολαμβάνουν καλύτερα τον καφέ τους μετά από ένα γερό δείπνο.
* Οι Βέλγοι προτιμούν να τον πίνουν με σοκολατάκια. Τα ακουμπούν στα τοιχώματα του φλιτζανιού για να λιώσουν λιγάκι.
* Οι Ισπανοί "τρελαίνονται" να βουτούν στον καφέ τους παξιμαδάκια, χωρίς αυτό να θεωρείται αγενές.
* Οι Σμυρνιοί προσθέτουν στον καφέ τους ταχίνι.
* Οι Αγιορείτες συνηθίζουν να ρίχνουν στον καφέ μερικές σταγόνες ούζο.
*Οι Ιρλανδοί ρίχνουν στον καφέ τους ουίσκι.
ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΝ ΚΑΦΕ;
Espresso, ιταλικός. Καφές τύπου ρομπούστα (μικροί κόκκοι με μεγάλο ποσοστό καφεϊνης). Έγινε διάσημος μεταξύ 1936 και 1940.
Stretto, ιταλικός. Μικρός και συμπυκνωμένος εσπρέσσο.
Cappuccino, ιταλικός. Σημαίνει "σκουφάκι" και δηλώνει το λευκό μπερεδάκι από γάλα, το οποίο πασπαλίζουμε με κανέλα ή κακάο.
Melange, γερμανικός. Καφές βιενουά. Εκτός από κρέμα περιέχει κι έναν κρόκο αυγού χτυπημένο.
Un filtre, γαλλικός. Καφές φίλτρου.
Caffe latte, ιταλικός. Εσπρέσσο με αρκετό γάλα. Πίνεται μόνο το πρωί.
Faire son caf''e, γαλλικός. Θα πει "φτιάχνεις τον καφέ σου". Λέγεται για τη συνήθεια να προσθέτει κάποιος στο κατακάθι του καφέ αλκοόλ, κονιάκ ή ρούμι.
Cafezinho, (καφεζίνιο), πορτογαλικός. Πουλιέται στο δρόμο από πλανόδιους πωλητές σε πλαστικό ποτηράκι. Μερικές φορές προσφέρεται κι ένα τσιγάρο.
Irish coffee, καφές φίλτρου ή εσπρέσσο με ουίσκι και σαντιγύ.
Φραπέ, ελληνικής επινόησης αφρώδης κρύος καφές.
Σέρτικος, ελληνικός. Βαρύς, πικρός καφές.
Καϊμακλίδικος, ελληνικός. Ο καφές με πηχτό καϊμάκι.
Ναι και όχι, ελληνικός. Τρεις κουταλιές (το μικρό, μακρύ κουταλάκι των καφενείων -των ταμπήδων) καφέ και μισή ζάχαρη. Αλλιώς λέγεται "με ολίγη".
* Οι Άγγλοι φτιάχνουν καφέ αραιό σαν τσάι. Τον συνοδεύουν με μαρμελάδες.
* Οι Γάλλοι απολαμβάνουν καλύτερα τον καφέ τους μετά από ένα γερό δείπνο.
* Οι Βέλγοι προτιμούν να τον πίνουν με σοκολατάκια. Τα ακουμπούν στα τοιχώματα του φλιτζανιού για να λιώσουν λιγάκι.
* Οι Ισπανοί "τρελαίνονται" να βουτούν στον καφέ τους παξιμαδάκια, χωρίς αυτό να θεωρείται αγενές.
* Οι Σμυρνιοί προσθέτουν στον καφέ τους ταχίνι.
* Οι Αγιορείτες συνηθίζουν να ρίχνουν στον καφέ μερικές σταγόνες ούζο.
*Οι Ιρλανδοί ρίχνουν στον καφέ τους ουίσκι.
ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΝ ΚΑΦΕ;
Espresso, ιταλικός. Καφές τύπου ρομπούστα (μικροί κόκκοι με μεγάλο ποσοστό καφεϊνης). Έγινε διάσημος μεταξύ 1936 και 1940.
Stretto, ιταλικός. Μικρός και συμπυκνωμένος εσπρέσσο.
Cappuccino, ιταλικός. Σημαίνει "σκουφάκι" και δηλώνει το λευκό μπερεδάκι από γάλα, το οποίο πασπαλίζουμε με κανέλα ή κακάο.
Melange, γερμανικός. Καφές βιενουά. Εκτός από κρέμα περιέχει κι έναν κρόκο αυγού χτυπημένο.
Un filtre, γαλλικός. Καφές φίλτρου.
Caffe latte, ιταλικός. Εσπρέσσο με αρκετό γάλα. Πίνεται μόνο το πρωί.
Faire son caf''e, γαλλικός. Θα πει "φτιάχνεις τον καφέ σου". Λέγεται για τη συνήθεια να προσθέτει κάποιος στο κατακάθι του καφέ αλκοόλ, κονιάκ ή ρούμι.
Cafezinho, (καφεζίνιο), πορτογαλικός. Πουλιέται στο δρόμο από πλανόδιους πωλητές σε πλαστικό ποτηράκι. Μερικές φορές προσφέρεται κι ένα τσιγάρο.
Irish coffee, καφές φίλτρου ή εσπρέσσο με ουίσκι και σαντιγύ.
Φραπέ, ελληνικής επινόησης αφρώδης κρύος καφές.
Σέρτικος, ελληνικός. Βαρύς, πικρός καφές.
Καϊμακλίδικος, ελληνικός. Ο καφές με πηχτό καϊμάκι.
Ναι και όχι, ελληνικός. Τρεις κουταλιές (το μικρό, μακρύ κουταλάκι των καφενείων -των ταμπήδων) καφέ και μισή ζάχαρη. Αλλιώς λέγεται "με ολίγη".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου