Το ταχίνι παρασκευάζεται από διάφορες ποικιλίες σουσαμιού, το οποίο αφού κοπανιστεί σε μεγάλες σίτες, πλένεται με νερό, αποφλοιώνεται και αλέθεται. Το πλέον γνωστό παράγωγο του ταχινιού είναι ο χαλβάς, που εντάσσεται στα προϊόντα φυσικής και υγιεινής διατροφής. Η κρέμα του σουσαμιού είναι προϊόν με λαμπρό παρελθόν στις διατροφικές αξίες των προγόνων μας. Λέγεται, μάλιστα, ότι το σουσάμι ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ.. Ο Αθήναιος, περίπου τον 2ο αιώνα μ.Χ. περιγράφει τον "σησαμότυρο", ένα παρασκεύασμα που θυμίζει αρκετά το ταχίνι και το οποίο χρησιμοποιούσαν στα γλυκά. Επίσης, οι Βυζαντινοί έφτιαχναν γλυκίσματα από κοπανισμένο σουσάμι και βρασμένο μέλι. Με αυτό άνοιγαν δύο φύλλα και ανάμεσά τους έριχναν ξηρούς καρπούς, γεγονός που οδήγησε ορισμένους βυζαντινολόγους να υποθέσουν ότι η συνταγή αυτή ήταν ο πρόδρομος του μπακλαβά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου