Ένας πολύ παλιός μύθος της Ανατολής που πέρασε από γενιά σε γενιά, λέει για τον καφέ, ότι ο ίδιος ο Μωάμεθ τον χάρισε στους ανθρώπους. Βασικό στοιχείο του ισλαμικού πολιτισμού, ο καφές διαδόθηκε πολύ γρήγορα και πέρα από τα γεωγραφικά πλαίσια των χωρών Αιθιοπία-Αραβία-Περσία. Με την εξάπλωση του Ισλάμ μέχρι και την Ισπανία, ο καφές διαδίδεται παντού. Οι μάζες σιγά σιγά καταξιώνουν τη συνήθεια της καθημερινής χρήσης του καφέ. Σαν υλικό ο καφές έχει...
πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζαχαροπλαστική με γευστικότατα ροφήματα, απολαυστικά γλυκά και εξαίσια παγωτά. Ο συνδυασμός του καφέ με τη σοκολάτα, το λικέρ, τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα, τον καθιερώνει σε βασιλιά των γλυκισμάτων. Εκτός, όμως, από τη ζαχαροπλαστική, μπορούμε να τον απολαύσουμε και στη μαγειρική, προσθέτοντας στις συνταγές το εξαίσιο άρωμά του. Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό! Όπως η χρήση
του κρασιού στη μαγειρική προϋποθέτει να είναι άριστης ποιότητας, φρεσκοαλεσμένος και καλοκαβουρδισμένος. Μπορούμε να παρασκευάσουμε ζεστά ροφήματα, όπς άιρις κόφι, άιρις εσπρέσσο, εσπρέσσο με μέλι, καπουτσίνο, καφέ με σοκολάτα, βιεννέζικο καφέ, και άπειρους άλλους συνδυασμούς. Η ποικιλία των γλυκισμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερη. Εκτός όμως από τις γνωστές μας γεύσεις, ένα υπέροχο
γκουρμέ αποτέλεσμα μπορούμε να γευτούμε συνδυάζοντας τον καφέ με φρούτα. Για παράδειγμα, μπορούμε να ετοιμάσουμε μπανάνες ψητές με σάλτσα από μπράντυ και καφέ, για επιδόρπιο. Γαρνίροντάς τες με κρέμα σαντιγύ και σερβίροντάς τες ζεστές μπορούμε να κλείσουμε οποιοδήποτε δείπνο ή γεύμα. Επίσης τα μήλα συνδυάζονται τέλεια με τη γεύση του καφέ. Τα ψήνουμε στο φούρνο μέσα σε ζωμό που φτιάχνουμε από καφέ,
βούτυρο και σκούρα ζάχαρη. Ο ζωμός αυτός καραμελώνει και το μήλο γίνεται γευστικότατο. Σερβίρουμε τα μήλα ζεστά με κρέμα σαντιγύ. Στη μαγειρική ο καφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την κατάλληλη δοσολογία, σε σάλτσες, μαρινάδες, αλλά ακόμα και σαν κύριο συστατικό γεύσης. Ταιριάζει καταπληκτικά με κρέας, πουλερικά, κυνήγι, αλλά και με ζυμαρικά και ρύζι.
πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζαχαροπλαστική με γευστικότατα ροφήματα, απολαυστικά γλυκά και εξαίσια παγωτά. Ο συνδυασμός του καφέ με τη σοκολάτα, το λικέρ, τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα, τον καθιερώνει σε βασιλιά των γλυκισμάτων. Εκτός, όμως, από τη ζαχαροπλαστική, μπορούμε να τον απολαύσουμε και στη μαγειρική, προσθέτοντας στις συνταγές το εξαίσιο άρωμά του. Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό! Όπως η χρήση
του κρασιού στη μαγειρική προϋποθέτει να είναι άριστης ποιότητας, φρεσκοαλεσμένος και καλοκαβουρδισμένος. Μπορούμε να παρασκευάσουμε ζεστά ροφήματα, όπς άιρις κόφι, άιρις εσπρέσσο, εσπρέσσο με μέλι, καπουτσίνο, καφέ με σοκολάτα, βιεννέζικο καφέ, και άπειρους άλλους συνδυασμούς. Η ποικιλία των γλυκισμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερη. Εκτός όμως από τις γνωστές μας γεύσεις, ένα υπέροχο
γκουρμέ αποτέλεσμα μπορούμε να γευτούμε συνδυάζοντας τον καφέ με φρούτα. Για παράδειγμα, μπορούμε να ετοιμάσουμε μπανάνες ψητές με σάλτσα από μπράντυ και καφέ, για επιδόρπιο. Γαρνίροντάς τες με κρέμα σαντιγύ και σερβίροντάς τες ζεστές μπορούμε να κλείσουμε οποιοδήποτε δείπνο ή γεύμα. Επίσης τα μήλα συνδυάζονται τέλεια με τη γεύση του καφέ. Τα ψήνουμε στο φούρνο μέσα σε ζωμό που φτιάχνουμε από καφέ,
βούτυρο και σκούρα ζάχαρη. Ο ζωμός αυτός καραμελώνει και το μήλο γίνεται γευστικότατο. Σερβίρουμε τα μήλα ζεστά με κρέμα σαντιγύ. Στη μαγειρική ο καφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την κατάλληλη δοσολογία, σε σάλτσες, μαρινάδες, αλλά ακόμα και σαν κύριο συστατικό γεύσης. Ταιριάζει καταπληκτικά με κρέας, πουλερικά, κυνήγι, αλλά και με ζυμαρικά και ρύζι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου