Υλικά
1 κιλό αλεύρι
250 γρ. φρέσκο βούτυρο
250 γρ ζάχαρη
5 αυγά
1/2 κουτ. μαχλέπι, 2 κουτ. γλυκάνισο
Λίγη μαστίχα κοπανισμένη, λίγο αλάτι
100 γρ μαγιά
Βράζετε τον γλυκάνισο και τον σουρώνετε, χωρίς να πετάξετε το νερό όπου έβρασε. Λιώνετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό, προσθέτετε λίγο αλεύρι και την αφήνετε να φουσκώσει. Λιώνετε το βούτυρο. Βάζετε σε λεκάνη το αλεύρι, στο κέντρο ρίχνετε το βούτυρο, τα αυγά, τη μαγιά και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνετε για αρκετή ώρα, μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια σας. Σκεπάζετε τη λεκάνη με πετσέτα και από πάνω με κουβέρτα μέχρι να ανέβει, για 4 με 5 ώρες. Χωρίζετε τη ζύμη στα τρία και πλέκετε κοτσίδα. Ενώνετε τις δύο άκρες και φτιάχνετε ένα στρογγυλό τσουρέκι. Το τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφετε την επιφάνειά του με κρόκο αυγού και το αφήνετε να φουσκώσει άλλα 20 λεπτά, πριν το ψήσετε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 50 λεπτά περίπου.
1 κιλό αλεύρι
250 γρ. φρέσκο βούτυρο
250 γρ ζάχαρη
5 αυγά
1/2 κουτ. μαχλέπι, 2 κουτ. γλυκάνισο
Λίγη μαστίχα κοπανισμένη, λίγο αλάτι
100 γρ μαγιά
Βράζετε τον γλυκάνισο και τον σουρώνετε, χωρίς να πετάξετε το νερό όπου έβρασε. Λιώνετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό, προσθέτετε λίγο αλεύρι και την αφήνετε να φουσκώσει. Λιώνετε το βούτυρο. Βάζετε σε λεκάνη το αλεύρι, στο κέντρο ρίχνετε το βούτυρο, τα αυγά, τη μαγιά και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνετε για αρκετή ώρα, μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια σας. Σκεπάζετε τη λεκάνη με πετσέτα και από πάνω με κουβέρτα μέχρι να ανέβει, για 4 με 5 ώρες. Χωρίζετε τη ζύμη στα τρία και πλέκετε κοτσίδα. Ενώνετε τις δύο άκρες και φτιάχνετε ένα στρογγυλό τσουρέκι. Το τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφετε την επιφάνειά του με κρόκο αυγού και το αφήνετε να φουσκώσει άλλα 20 λεπτά, πριν το ψήσετε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 50 λεπτά περίπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου