
Η θερμοκρασία μιας κάβας πρέπει να κυμαίνεται από 11 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Δεν είναι τόσο κακό να ανέβει λίγο η θερμοκρασία, είναι όμως καταστροφικό αν ανέβει απότομα λόγω αλλαγής της εποχής (χειμώνας-καλοκαίρι). Άρα ο χώρος πρέπει να είναι σχετικά απομονωμένος και να μην επηρεάζεται από οσμές, θορύβους αλλά και κραδασμούς. Να είναι σχετικά σκοτεινός, δεύτερος παράγοντας. Οι υπεριώδεις ακτίνες διαπερνούν το γυαλί και καταστρέφουν το περιεχόμενο της φιάλης. Τρίτος παράγοντας, η υγρασία, που πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70% βοηθώντας έτσι τους φελλούς να μένουν υγροί, και να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα κρασιά. Στην αγορά υπάρχουν έτοιμες ξύλινες κάβες σε διάφορες διαστάσεις ή και ράφια ειδικά για κάβες που σας βοηθούν να ταξινομήσετε τα μπουκάλια ανά είδος, ανά προέλευση ή ανά "ηλικία". Ξεκινήστε με τα λευκά κρασιά τοποθετώντας τα κάτω-κάτω, γιατί η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή και τα λευκά ωριμάζουν πιο γρήγορα. Συνεχίστε με τα ροζέ και τα αφρώδη και στο τέλος τα κόκκινα, επειδή συνήθως σερβίρονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Εννοείται ότι τα τοποθετείτε οριζόντια, ώστε να βρέχεται ο φελλός. Αν ο φελλός στεγνώσει και εισχωρήσει αέρας, το περιεχόμενο αλλοιώνεται και καταστρέφεται. Άλλα ποτά, εκτός από τα κρασιά, οινοπνευματώδη, κονιάκ, μπράντυ, βότκα, ούζο, τεκίλες, τα τοποθετείτε όρθια διότι δεν επηρεάζονται από τον αέρα. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία στα ποτά και στα κρασιά, που αν δεν είστε γνώστης ενδέχεται να μπερδευτείτε και να πελαγώσετε. Συμβουλευτείτε έναν έμπειρο γευσιγνώστη αν θέλετε μεγάλη ποικιλία στην κάβα σας, γιατί όπως είπαμε και στην αρχή χρειάζεται προσοχή και σχεδιασμός. Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου