Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Φτιάξτε τη δική σας κάβα!

Το να φτιάξετε τη δική σας κάβα δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση, χρειάζεται όμως προσοχή και σχεδιασμός. Θα υπερισχύσει βέβαια το προσωπικό σας γούστο και η δική σας προτίμηση, καλό όμως είναι να υπάρχει μια σχετική ποικιλία, ώστε να καλύψετε και τις προτιμήσεις των καλεσμένων σας. Στη διάρκεια του χρόνου μπορείτε να πετύχετε προσφορές και οικονομικές προτάσεις, έτσι ώστε σιγά-σιγά να ολοκληρώσετε την κάβα σας χωρίς να υστερεί σε ποικιλία και ποιότητα. Ξεκινώντας, όμως, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε τρεις βασικούς παράγοντες: τη θερμοκρασία, το φως και την υγρασία. Η εποχή που βάζαμε τα κρασιά στην αποθηκούλα ή στο γκαράζ, πέρασε. Τώρα πρέπει να μελετήσετε σωστά το χώρο που θα φτιάξετε την κάβα, λαμβάνοντας υπ' όψιν σας τους τρεις αυτούς παράγοντες, κι αυτό γιατί:
Η θερμοκρασία μιας κάβας πρέπει να κυμαίνεται από 11 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Δεν είναι τόσο κακό να ανέβει λίγο η θερμοκρασία, είναι όμως καταστροφικό αν ανέβει απότομα λόγω αλλαγής της εποχής (χειμώνας-καλοκαίρι). Άρα ο χώρος πρέπει να είναι σχετικά απομονωμένος και να μην επηρεάζεται από οσμές, θορύβους αλλά και κραδασμούς. Να είναι σχετικά σκοτεινός, δεύτερος παράγοντας. Οι υπεριώδεις ακτίνες διαπερνούν το γυαλί  και καταστρέφουν  το περιεχόμενο της φιάλης. Τρίτος παράγοντας, η υγρασία, που πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70% βοηθώντας έτσι τους φελλούς να μένουν υγροί, και να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διάρκεια  ζωής στα κρασιά. Στην αγορά υπάρχουν έτοιμες ξύλινες κάβες σε διάφορες διαστάσεις ή και ράφια ειδικά για κάβες που σας βοηθούν να ταξινομήσετε τα μπουκάλια ανά είδος, ανά προέλευση ή ανά "ηλικία". Ξεκινήστε με τα λευκά κρασιά τοποθετώντας τα κάτω-κάτω, γιατί η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή και τα λευκά ωριμάζουν πιο γρήγορα. Συνεχίστε με τα ροζέ και τα αφρώδη και στο τέλος τα κόκκινα, επειδή συνήθως σερβίρονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Εννοείται ότι τα τοποθετείτε οριζόντια, ώστε να βρέχεται ο φελλός. Αν ο φελλός στεγνώσει και εισχωρήσει αέρας, το περιεχόμενο αλλοιώνεται και καταστρέφεται. Άλλα ποτά, εκτός από τα κρασιά, οινοπνευματώδη, κονιάκ, μπράντυ, βότκα, ούζο, τεκίλες, τα τοποθετείτε όρθια διότι δεν επηρεάζονται από τον αέρα. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία στα ποτά και στα κρασιά, που αν δεν είστε γνώστης ενδέχεται να μπερδευτείτε και να πελαγώσετε. Συμβουλευτείτε έναν έμπειρο γευσιγνώστη αν θέλετε μεγάλη ποικιλία στην κάβα σας, γιατί όπως είπαμε και στην αρχή χρειάζεται προσοχή και σχεδιασμός. Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου